2011 - 2017

Hoe filterbubbelgevoelig is youTube?

Antwoord: zeer sterk!

 

De impact van de filterbubbel op YouTube is bijzonder groot. 

 

Bezoekers van YouTube kunnen zelf op zoek gaan naar content, maar klikken nadien vooral op de video's die YouTube op basis van een algoritme voor je uitzoekt. Deze kijksuggesties worden sterk gepersonaliseerd. Bovendien worden ongeveer 70% van de afgespeelde video's op YouTube gestart op basis van de suggesties van het YouTube-algoritme.

 

YouTube gaat met andere woorden voor jou op zoek naar video's waarvan zij denken dat jij ze leuk zal vinden. Dit doen ze om je zo lang mogelijk op het kanaal te houden.  Hoe langer je op het platform blijft, het meer advertenties je te zien krijgt. Deze advertenties zijn zowel voor YouTube als voor de YouTubers een erg belangrijke vorm van inkomsten. 

 

Maar hier schuilt dus het  gevaar. Wanneer je op een video terecht komt die neigt naar een extreem gedachtegoed,  dan bestaat de kans dat je nadien gelijkaardige videosuggesties krijgt.  Uit onderzoek van de Correspondent en De Volkskrant blijkt zelf dat deze videosuggesties stap voor stap extremer worden en je daarbij onbewust een bepaalde politieke mening krijgt opgedrongen die steeds verder van het centrum ligt. Op die manier heeft YouTube wel degelijk invloed op  de manier hoe je naar de wereld en de maatschappij kijkt.

 

Lees hier hoe YouTube rechtse radicalisering in de hand werkt.  (de Correspondent en de Volkskrant)

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft